Shopping Cart

No products in the cart.

Go to top
About Us

çekim yöntemleri – Fotoğraf Çekim Teknikleri

Film Çekmek İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 11 Çekim Tekniği

Kurgu bakımından bunların ilk planlarındaki objektifin odak uzunluğu ve çekim uzaklığına uyması önemlidir. Birinin planından diğerinin planına kesildiğinde çerçeve boylarının aynı kalmasını sağlar. Genel sahne yöntemiyle çekim yapılırken bazı temel kurallar uygulanır. Bu planda seyircinin boy bel omuz yada yüz planda göremeyeceği detayları göstermek amaçlanır. Özellikle kadraj dışında kalan yada yeterince dikkat çekmediğini düşündüğümüz fakat filmin akışı için önemli olan objelerde bu teknik sıklıkla kullanılır.

Bu çekim tekniğinde uzak plana göre konuda ki oyuncular daha belirgindir ve ne yaptıkları net bir şekilde görülür. Genellikle bir sahne başlamadan önce genel çekim tekniğiyle mekan ve karakterlerin mekanla ilişkisi genel çekim tekniğiyle gösterilir. Kameranın kesinlikle sabit olması gerekmez, ana plan hareketli de olabilir. Genel sahne yönteminde önemli olan sahneyi baştan sona içermesidir.

Bu planı çekerken kafa boşluğunun bir standartı yoktur bu sebeple kafa boşluğunu konuya göre belirlemek daha uygundur. Sonuçta ortada tasarlanmış bir hikaye, farklı zamanlarda farklı yerlerde farklı oyuncularla çekilmiş bir çok görüntü vardır. Bu görüntüler birleştirilerek perde üzerine yansıtılır ve izleyici kurgulanmış görüntüleri izler. İzleyicinin çekilen görüntüleri bir iki saat rahatlıkla izleyebilmesini sağlayabilmek için çekilen görüntülerin insan doğasına ve göz açısına uygun bir şekilde çekmek gerekir. Böylelikle izleyici filmi izlerken yorulmaz ve hikayenin akışına kendini kaptırır.

Bu çekim tekniğinde dikkat edilmesi gereken unsur üst ve alt boşluklardır. Bu boşluklar sinemanın doğuşundan itibaren gelen bilgi ve birikim sayesinde bir standarta bağlanmıştır. Bu bağlamda karakterin kafa boşluğu yani kafasının üstünden üstteki film karesinin sınırına kadar olan bölüm 2 birim ise karakterin bastığı yer bir birim olmalıdır. Yani kafa boşluğu alt boşluğun en az iki katı olmalıdır. Bunun boy plan için en uygun görüntüyü verdiği kanısı hakimdir.

Kısa Film Çekenlerin Bilmesi Gereken 8 Temel Kamera Hareketi

Ustanın kısa bir süre işe ara vermesini isteyebilirsiniz; ama yapılmış olan şeyi yineleme olanağı yok. Öte yandan 5 ya da 10 dakikalık bir işlemin hepsini aynı açıdan göstermek çok can sıkıcı olabilir. Genel sahne yöntemi kullanıyor olsak, bütün işlemi tek bir açıdan çekip sonra kamerayı başka bir açıya yerleştirip çeşitli açılamalar için sahnenin tekrarlanmasını isterdik. Üçüz çekim yöntemi hareketi tekrarlama olanağı olmayan sahnelerde işe yarar.

  • Açılamalar, bütünü oluşturmak için bu çatıya uygun parçalardır.

Sahnenin bir yönündeki planların tümünü çektikten sonra diğer yöne dönün. Eğitimler parimatch izliyoruz, ekipmanları, son teknolojileri, iyi fotoğrafçıları takip ediyoruz ve…

Paraflaş Nedir? Paraflaş Nasıl Kullanılır?

Örneğin; bir kitaptan bir cümle yada bir şırınganın ucundan çıkan zehri göstermek için bu planı tercih edebiliriz. Açılama, bir sahneyi başarıyla kurgulamak için gerekli olan tüm orta planlar, yakın planlar, omuz üstü planlar, ara planlar ve ayrıntı planlarından oluşur. Açılamalar, bütünü oluşturmak için bu çatıya uygun parçalardır. Ana plan sahnenin devamlılığını kurar, bundan sonra çekilen her şeyin ana planda saptanmış olana uyması gerekir. Genel sahne yönteminde bütün sahne bir kez baştan sona tek bir plan halinde çekilir.

çekim yöntemleri

Dinleyen karakter ise kadrajın durumuna göre yarım yani kesilmiş şekilde görünür. Bu çekim tekniğinde üst açı kullanırsanız konuşan kişi dinleyene göre daha zayıf daha baskılanmış bir karakter hissiyatı verir. Alt açı kullanıldığında ise durum tam tersidir. Bu sefer konuşan yüce ve daha baskın karakter hissiyatı verir.

3.parça çekim ayaklar gövde baş ve yer önceden ize hazırlıyor. Sinema televizyon okumuş yada film setlerinde çalışmış arkadaşlarınızın bir filmin kamera hareketlerinden bahsederken pan, tilt, dolly… Fotoğraf Değerlendirmeleri , Sizden Gelen Fotoğraflar Fotoğraf Değerlendirmeleri sadece yeni başlayanların değil , fotoğrafçılıkta yol katetmiş… On5Yirmi5 platformunda; haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalamanaz.

Kategori Altındaki Başlıklar

Detay çekim tekniği bir bütünün parçasını göstermemize, göstermek istediğimiz konuyu seyircinin gözüne adeta sokmak istediğimizde kullandığımız bir çekim tekniğidir. Diğer bir önemli konu ise, fotoğraf çekilirken farkında olmadan çoğunlukla yaptığımız hata, konuyu kadrajın tam ortasına gelecek şekilde yerleştirmektir. Oysaki bu şekilde çekilen fotoğraflar, daha az dikkat çekici, hareketsiz ve etkisiz olurlar. Önce ana planı çekin; önce açılama, sonra ana plan çekilmeye kalkılırsa, büyük olasılıkla devamlılıkta sorun çıkar.

Genellikle filmin sahnesinin hangi ortamda ve saat kaç sularında geçtiğinin bilgisi uzak çekim tekniğiyle verilir. The tracking shot yani kameranın karakteri takip ettiği çekim tekniği de tarantino filmlerinde sıklıkla rastlanabilecek görselliklerden bir diğeri. Genellikle karakterlerini bir mekândan diğerine girerken bu şekilde takip eden tarantino, bu sayede izleyicisini karakterin geçtiği yollardan geçiriyor, bir anlamda özdeşimi artırıyor. Bu çekim tekniğinde ise karakterin gözleri hedef alınır. Burun, dudaklar ve çene görünebilir fakat kafa ve boyun bölgesi görünmez. Sevinç, öfke, hüzün en etkili gözlerle anlatılır.